1 Eylül 2016 Perşembe

Bir Şeyi İçselleştirmeye Çalışırken Ötekileştirmek


Uzun bir zamandan beri sosyal medyada bazı fotoğraflar dikkatimi çekiyor bilmem sizin de öyle mi? Bunlar genellikle aynı tarz fotoğraflar, amaçları güzel ama kullandıkları yol yanlış. Peki ne gibi fotoğraflar bunlar? Mesela son zamanlarda sosyal medyada çok sık paylaşılan bir fotoğraf var, ünlü bir şarkıcı ve down sendromlu minik tatlı oğlu... Belki bir çoğunuz bu fotoğrafı anımsadı. Bunda ne gibi bir yanlışlık var ki diyebilirsiniz ama ben bu fotoğrafın bu şekilde paylaşılmasını doğru bulmuyorum. 

Fotoğrafın paylaşılma amacını kötü bir niyetle yapıldığını sanmıyorum fakat fotoğrafın amacına hizmet ettiğini düşünmüyorum. Sayfalar bu kişilerin toplum tarafından
  içselleştirilmesini amaçlasa da bu iş pek de öyle istenildiği gibi olmuyor, aksine fotoğraftaki ünlüyü nerede görürseniz görün aklınıza o ünlüye ününü kazandıran niteliklerinden ziyade fotoğraftaki küçük aklınıza geliyor her seferinde ve bu bana göre farkında olmadan o kişiyi ötekileştirmek oluyor, başlıkta kastettiğim şey buydu. Keşke internet üzerinde şefkatle bakıp beğendiğimiz şeyleri gerçek hayatta da uygulayabilsek, o zaman işler daha iyi yürüyecek. Özellikle de şu altta linkini paylaştığım videoyu izlemenizi istiyorum, videoda bir çok kişi bu özel insanlara destek olmak yerine onların psikolojik anlamda zor zamanlar geçirmelerine neden oluyor. Lütfen kimse beni yanlış anlamasın, onları yadırgamıyorum çünkü o an orada ben olsaydım eminim ki ben de tıpa tıp aynı tepkiyi verirdim. Çünkü bu videoyu izlemeden önce bu konuda bilinçsizdim, kafamda farklı fikirler belirmeye başladı, olaya farklı bir açıdan bakmaya başladım. Videodaki güler yüz + el sallama(selam verme) önerisini böyle insanlarla karşılaştıkça uygulamaya karar verdim. İlk denememde yapamasam bile, o an aklıma gelmese bile, böyle yapmalıydım diye düşünerek kendimi düzeltebilirdim, buna inandım. Onların kendilerini rahat ve güvende hissetmesini sağlayacak sadece iki küçük davranış; GÜLÜMSE ve EL SALLA! Çünkü onlar zaten her şeyin farkında, onlar farklı olduklarının farkında, onlara normal hissettirmemiz lazım. Benim de amacım farkına vardığım konuları burada yazarak sizinle paylaşmak, daha çok kitleye ulaşması için paylaşılmasını dilemek ve farkındalık yaratmak... Kırıp üzdüysek af ola! 

2 yorum:

EĞER TESADÜFEN YA DA HERHANGİ BİR ŞEKİLDE BU YAZIYA ULAŞTIYSANIZ VE OKUDUYSANIZ, LÜTFEN YORUM YAPIN! :)

Yorumlarınızı bekliyorum...
---
Waiting for your comments...