4 Şubat 2015 Çarşamba

ORMANLAR TÜKENİRSE HALİMİZ NE OLACAK?

Bugün sizlerle ablasını örnek alan(yazıyı blogta paylaşmam için yazması bakımından)bir kardeşin derste edindiği bilgileri kullanarak orman hakkındaki görüşlerini yazdığı bir kompozisyonu paylaşacağım. Kompozisyon üzerinde küçücük oynamalar yaptım, yazım yanlışları, noktalama işaretleri gibi... Fakat yazıdaki diğer unsurlar(konu ve fikirler)sevgili kardeşim Kerimcan'a aittir. Umarım beğenirsiniz...


Kaynak: http://www.kaliteliresimler.com/data/media/7/Yeil_orman_manzaras.jpg 

Öncelikle orman tükenirse biz insanoğlu yaşamımızı sürdüremeyiz, çünkü insanoğlunun yaşamını sürdürebilmesi için oksijene ihtiyacı vardır. Bu oksijeni sadece bitkilerden elde ederiz. Bu yüzden bir insanın hayatında oksijen çok önemlidir; bu nedenle ağaç dikmeli ve ağaç kesenleri  uyarmalıyız. Bir ağaç aynı anda 17 insana oksijen verir.  Ağaçlar bize sadece oksijen dışında da yarar sağlar. Örneğin ağacın az olduğu yerlerde erozyon,çığ ve sel daha çok zarar verir. Kısaca ağaçlar deprem hariç her doğal afeti önler ve çevresine 20 metrekare çapında yağış çokluğu sağlar.

Kaynak: http://www.denkbilgi.com/wp-content/uploads/orman-yangini.jpg 

Dünyada ormanlar azalmaya başlıyor, bunun sebebi yangın... Dünya'da orman yangınlarının %99'u insanlardan dolayı çıkıyor. Mesela ormana piknik yapmaya gidip ateş yakıyorlar ve bu ateşi söndürmeden gidiyorlar ve ormanlar cayır cayır yanıyor. Ormana kırık cam şişeleri ve güneş ışığını yansıtabilecek madde atmamalıyız, eğer güneş ışığını yansıtabilecek bir madde atarsak güneş ışığı ağaçlara yansır ve ağaçlar da ısınır, bu ısınmadan dolayı  ağaçlar alev alır derken bütün orman yanıp biter. Bu yüzden ormanlar çok önemli!!! Bu yazıyı ormanların tükenmemesi için ve  insanları bilinçlendirmek amacıyla yazdım. Ormanları korumalı ve sevmeliyiz.                        

                          
 Kerimcan KURTULDU

10 yaşında, 5.sınıf öğrencisi
20.01.2015 - Salı

4 yorum:

  1. Kerimcan' ın fikirlerine aynen katılıyorum ve onu bu duyarlılığından ötürü kutluyorum. (Yurttabir ÖZEL)

    YanıtlaSil
  2. Aferin sana çocuk

    YanıtlaSil
  3. Aferin kerim can a bu yaşta bilinçli biri olmak güzel bişey. .

    YanıtlaSil

EĞER TESADÜFEN YA DA HERHANGİ BİR ŞEKİLDE BU YAZIYA ULAŞTIYSANIZ VE OKUDUYSANIZ, LÜTFEN YORUM YAPIN! :)

Yorumlarınızı bekliyorum...
---
Waiting for your comments...